Gyurátz Ferenc

EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA, PÁPA

Főoldal Menü megjelenítése/elrejtése DigitNapló
img1img2img3img4img5img6img7img8img9img10img11img12img13img14

Határtalanul Kárpátalján

 2018. május 7-től 11-ig iskolánk hetedikesei Kárpátalján jártak. A kiránduláson készült képek az alábbi linken tekinthetők meg.

https://drive.google.com/open?id=12Z8o3uCaIXqRCXEzXxoq8sGWclq_5Rj2



...



2017 május

2017. MÁJUSÁBAN 7. OSZTÁLYOSAINK ERDÉLYBEN JÁRTAK A HATÁRTALANUL PROGRAM KERETÉBEN. NAGYVÁRADON A SZACSVAY IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKJAIVAL TALÁLKOZTAK. NAGYSZALONTÁN A SZENT FERENC ALAPÍTVÁNY GYERMEKOTTHONÁNAK LAKÓIVAL TÖLTÖTTEK EGY FELEJTHETETLEN ESTÉT. AZ ARANY JÁNOS ELMÉLETI LÍCEUM DIÁKJAIVAL VETTEK RÉSZT KÖZÖS IRODALOM ÓRÁN ÉS VÁROSNÉZÉSEN. KOLOZSVÁR NEVEZETESSÉGEIT A KOLOZSVÁRI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET FIATALJAI MUTATTÁK MEG DIÁKJAINKNAK. 

A kirándulásról készült képek a galériában, a videó az alábbi linken tekinthető meg:

https://drive.google.com/open?id=0B8bDSsp1PKeBeTNWbjEteHVJOE0



Szlovénia 2015

Határtalanul Szlovéniában 

2015

(A kirándulásról megjelent újságcikk a Naplóban)



Zarándoklat 2014

Zarándoklat felvidéki protestánsok nyomában 

2014

A pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola hetedikes diákjai a Határtalanul pályázat támogatásával kirándultak Szlovákiában. Az iskola nevelési elveivel összhangban ennek a programnak az volt a célja, hogy a tanulók ismerkedjenek a határon túl élő evangélikus és református közösségek életével, népünk múltjával, találkozzanak ottani magyar diákokkal. A kirándulást felkészülés előzte meg, amely magában foglalta a történelmi, földrajzi és vallási ismeretek gyarapítását.

Hogyan változik a nemzet, az egyház sorsa a történelem viharaiban? A tárgyi emlékek mellett az élő jelen is válaszolt a magyarlakta területeken szerzett élményekkel.

A négynapos kirándulás állomásai a következők voltak: Nagymegyer, Jóka, Pozsony, Alsószeli, Felsőszeli, Dunaszerdahely, Hetény és Komárom. A templomok, műemlékek és emlékhelyek meglátogatásakor lépten-nyomon visszaköszönt a magyar múlt és kultúra – például Pozsony óvárosában, a nagymegyeri Mátyás király emlékműnél vagy a dévényi várnál.

Evangélikus szempontból mindenképpen Pozsony bizonyult a legérdekesebbnek. A hatalmas, torony nélküli, gyönyörű belső terű ótemplom a belvárosban található. Vele egy udvarban van a kistemplom, ahol mindmáig tartanak magyar nyelvű istentiszteletet. Nem messze tőle szinte elbújik a Kecskekapui temető. Itt nyugszik Rázga Pál evangélikus lelkész, a 48-as szabadságharc mártírja, akit az aradi vértanúk előtt, már júliusban kivégeztek; rajta kívül több ismert személyiség is: Thaly Kálmán író, költő, Bél Mátyás történet- és földrajztudós,Heckenast Gusztáv nyomdász.

Az iskolai csoportot Pozsonyban Nagy Olivér alsószeli evangélikus lelkész kalauzolta. A diákok megtekintették még a várat, az óvárost, majd a Dunán hajózva gyönyörködtek a panorámában.

A felsőszeli, a dunaszerdahelyi és a hetényi iskolalátogatás a jó hangulatú találkozásokon túl szakmai tapasztalattal is szolgált. Az ottani tanárok elkötelezett, igényes pedagógiai munkát végeznek a gyerekekért, a magyar kultúra megőrzéséért, a megmaradásért.

A kirándulás rengeteg élményt adott, és tenni fogunk azért, hogy a meglátogatott egyházi és iskolai közösségekkel kialakult kapcsolatok és együttműködés a jövőben is élő maradjon. (A tudósítás megjelent az Evangélikus Élet 2014. évi pünkösdi számában)

 



ADÓ 1+1%

Kérjük az egyik 1%-kal támogassa iskolánk alapítványát!

Cirenei Simon Alapítvány adószáma: 18938759-1-19.

A másik 1%-kal a Magyar- országi Evangélikus Egyházat
Kedvezményezett technikai száma: 0035
Köszönjük támogatását!

Kapcsolat

  • Tel.: 06-89/313-483
  • Fax.: 06-89/313-483
  • E-Mail: gyuratzevisk@lutheran.hu
  • Cím: 8500 Pápa
    Árok utca 12.
  • Mobil: 06-20-824-65-66

Digitális Témahét


Fenntarthatósági Témahét


Boldog Iskola

Tehetségpont


Őkoiskola


NKA

Gardeniskola




© Magyarországi Evangélikus Egyház 2008.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.